torsdag den 11. februar 2016

Har du ikke helt tiltro til Google? - Så krypter din synkronisering lokalt

NSA og overvågning fylder rigtig meget i medierne lige nu, her kan du få et tip til, hvordan du kan lægge et ekstra lag på dit "privatliv"

Hvad er Chrome - Synkronisering? - Det betyder at alt det data, du har i Chrome browseren, konstant bliver uploadet til Googles servere, så du nemt kan hente det ned igen, når du bruger Chrome på en anden eller en ny enhed. Dette er jo ganske smart og helt sikkert en af de grunde til, at Chrome er en af de mest populære browsere. 

Hvordan håndteres sikkerheden?

Når dine data bliver synkroniseret med Google, bruger Google din adgangskode til at kryptere din data. Det betyder, at din adgangskode skal bruges, hvis man skal have adgang til det. Denne adgangskode kan Google i princippet godt finde frem, da den er tilknyttet din Google konto. Dette er måske ikke helt nok for dig og du vil gerne være mere sikker på, at dine data ikke bare sådan kan dekrypteres. 

Kryptering af data med din helt egen kode

Google giver dig mulighed for, at du kan lave en helt anden adgangskode, som bruges når du synkronisere dine data i Chrome. Denne kode er lagret lokalt på maskinen og ikke på Googles servere og på den måde kan du være mere sikker.

Du mister dog nogle funktioner ved dette!

Det er værd at tage med, at hvis du opretter sådan en kode, mister du muligheden for:
  • Google Nu viser ikke forslag baseret på websites, du besøger i Chrome.
  • Du vil ikke kunne se dine gemte adgangskoder på https://passwords.google.com eller bruge Smart Lock til adgangskoder i Android.
  • Din historik synkroniseres ikke på tværs af dine enheder. De websites eller webadresser, du indtaster i adresselinjen i Chrome, synkroniseres dog stadig.
For mig er tab af historikken ret stor, da jeg tit finder sider frem på telefonen, som jeg besøgte på min Chromebook. Hvis dette ikke er så vigtigt for dig, ja, så er tabet ikke så stort. 

Sådan kommer du i gang


For at oprette din helt personlige synkroniseringsadgangskode, skal du ind i indstillingerne i Chrome. Her skal du kigger efter "personer" afsnittet og trykke på "Avancerede indstillinger for synkronisering..."
Her bliver du mødt med følgende dialogboks. Her skal du vælge "Krypter alle synkroniserede data med din egen adgangssætning til synkronisering". Herefter kan du nu indtaste din helt egen adgangskode, som du kender og som ikke forlader din maskine, altså den bliver ikke sendt til Google på noget tidspunkt. 

Hvis du glemmer koden...

Kan Google ikke hjælpe dig. Du kan dog nulstille synkroniseringen i dit betjeningspanel. Alt data du har på Googles server bliver slettet, men dette gælder ikke den data du allerede har på maskinen. Så du kan i princippet bare starte synkroniseringen på ny og derved få dine data tilbage. Dog skal du bare være klar over, at Google ikke kan hjælpe dig med at få koden tilbage og i værste tilfælde, mister du alt data du kan synkroniseret i Chrome.